Tom Buk-Swieny

Livtaget med de historiske fortællinger begyndte med morfars forfatterdrøm

For Tom Buk-Swienty er kurven for den professionelle succes gået én vej. Det er overflødigt at nævne retningen, men lad os for en god ordens skyld nævne forfatterens tildelte priser for at bekræfte at vi taler om en opadgående pil. 

I 2008 fik han prisen for Årets Historiske Bog, 2009 blev han tildelt Forfatterforeningens faglitterære pris, året efter Søren Gyldendal Prisen, så kom Læsernes Bogpris i 2011, Dansk-Tysk Pris i 2014 og i 2015 fik han både Weekendavisens Litteraturpris og Rungstedlundprisen. Og lad os ikke glemme Rødekro Kulturpris i 2016.
Det for hans historiske romaner og berømte danske personligheder eller skelsættende begivenheder, at han har fået ros og nået ud til tusindvis af læsere. Og lysten til at dykke ned i netop dette stof, kom hjemmefra.

"I mit barndomshjem havde vi en mystisk kuffert stående oppe på loftet – ”morfars kuffert”. I kufferten gemte der sig stakke af tætskrevne notesbøger med noveller, som min morfar i sin ungdom havde skrevet, men aldrig fik udgivet. Hans forfatterdrøm blev min drøm, og også jeg begyndte at fylde det ene hæfte efter det andet. Til mit held havde jeg i folkeskolen to pragtfulde dansklærere, der generøst opmuntrede mig til at skrive løs."

 
Bestseller
Løvinden - Karen Blixen i Afrika
Det ensomme hjerte
Det ensomme hjerteTom Buk-Swienty
Spotpris
Tommy og Tanne
Tommy og TanneTom Buk-Swienty

Førpris 249,95 kr.

Spotpris
Kaptajn Dinesen. Ild og blod

Førpris 299,95 kr.

1864 i billeder
1864 i billederTom Buk-Swienty

Til mit held havde jeg i folkeskolen to pragtfulde dansklærere, der generøst opmuntrede mig til at skrive løs. Tom Buk-Swienty er uddannet historiker og arbejdede herefter som freelancejournalist. I næsten ti år var han udstationeret for Weekendavisen, hvor han var deres USA-korrespondent. Med hans egne ord var det ti hæsblæsende år, hvor han rejste kontinentet tyndt og blev slugt ind i Amerikas mange fortællinger. 

"I 2005 vendte vi tilbage til Danmark. Jeg var lektor i journalistik ved Syddansk Universitet, inden jeg blev selvstændig forfatter. I USA blev jeg dybt fascineret af den anglo-saksiske tradition for historisk fortælling. I USA og Storbritannien er det en udbredt opfattelse, at historie også er en litterær genre. Inspireret af dette og af den danske forfatter Thorkild Hansen, der med bøger som Det lykkelige Arabien og Slavernes Øer er en dansk pioner inden for genren, begyndte jeg at tage livtag med den historiske fortælling, først med biografien om den dansk-amerikanske journalist og fotograf, Jacob A. Riis. Herefter gik jeg i krig med Danmarks skæbneår i 1864. I disse år følger jeg i fodsporet på Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far, en balstyrisk eventyrer, hvis hæsblæsende liv fremstår som en række fantastiske fortællinger."

Masser af bøger for de historieinteresserede
Det er især for hans bøger om Sønderjylland, at Buk-Swienty slog sit navn fast hos den historieinteresserede del af danskerne. Med DOMMEDAG ALS fortæller han om det nok mørkeste kapitel i Danmarkshistorien - slaget ved Als den 29. juni 1864 - og den febrile undergangsstemning, der efterfølgende hærgede den danske hovedstad denne sommer, hvor kong Christian d. 9. og flere af hans ministre i største hemmelighed forsøgte at få Danmark indlemmet i Tyskland.

Inden da var SLAGTEBÆNK DYBBØL kommet og siden fulgte biografier om Karen Blixens far og sidst, i 2019, har han udgivet LØVINDEN som var Karen Blixens tilnavn i Afrika. Det er beretningen om hendes 17 år i Kenya, om ægteskabet med Bror Blixen, der smittede hende med syfilis og om den lidenskabelige affære med den engelske adelsmand Denys Finch Hatton.