Svend Brinkmann

Professor og folkekær forfatter

 Svend Brinkmann er professor i psykologi på Aalborg Universitet og levede indtil 2014 en temmelig anonym tilværelse som universitetsansat. Han producerede flittigt til akademiske tidsskrifter og havde succes i sit fag. Men det var først, da han satte sig ned og skrev STÅ FAST, at andre end folk i universitetsverdenen for alvor fik øjnene op for Brinkmanns forskning.

"Med STÅ FAST var det egentlig bare et sjovt eksperiment. Kunne man formidle den kulturkritik, som jeg havde skrevet mere akademisk om tidligere, i et format, der legede med selvhjælpsgenren? Det forsøgte jeg, og folk tog godt imod det. Mere overordnet handler det selvfølgelig også om den forpligtelse, man har som universitetsansat til at formidle til en bredere offentlighed. Nu har jeg fået smag for de diskussioner, der opstår, når man kommer i dialog med en relativt bred læserskare."

Danmarkskendt over natten
At Svend Brinkmann oplever, at folk tog godt imod bogen, er lidt af en underdrivelse. Måske et udtryk for jysk beskedenhed. Med STÅ FAST bragede han gennem medierne og blev verdenskendt i Danmark fra den ene dag til den anden. 

"Den første tid var ret kaotisk, fordi jeg gik fra at være ukendt til at blive en, der bliver stoppet på gaden og bedt om selfies og autografer. Det var jeg helt uforberedt på, og der kom virkelig mange forespørgsler om foredrag og lignende. Jeg ville gerne svare på alt og sad oppe til sent for at skrive e-mails. Jeg blev også udsat for en anden type kritik, end den man møder i den videnskabelige verden, og det har været lærerigt. Jeg blev sat på forsiden af aviser (Information ryddede forsiden og spurgte ”Er du også blevet forført af Brinkmanns populisme?”) og fik øgenavne, men i de fleste sammenhænge har det været sjovt."

I STÅ FAST gør han op med det, han beskriver som tidens selvudviklingstyranni. Det var i 2014. Siden er han kommet med en række andre bøger og han har også udgivet romanen HVAD ER ET MENNESKE?, som også er blevet en bestseller og ligeledes trækker på hans forskning og har en videnskabelig tilgang. 

"Det er helt grundlæggende sjovt at have læsere! Videnskabelige artikler læses vel i gennemsnit af en lille håndfuld specialister, så det er virkelig en anden boldgade at udgive bøger som STÅ FAST. Selv har jeg det også sådan, at jeg først rigtigt forstår, hvad jeg forsker i, når jeg kan formidle det bredt. Så det er også en måde for mig at forstå de videnskabelige problemer på."

 
Spotpris
Gå glip
Førpris 179,95 kr.
Spotpris
Ståsteder
Førpris 179,95 kr.

Med STÅ FAST var det egentlig bare et sjovt eksperiment. Kunne man formidle den kulturkritik, som jeg havde skrevet mere akademisk om tidligere, i et format, der legede med selvhjælpsgenren? Svend Brinkmann arbejder fuldtid som professor på Aalborg Universitet og er i den grad fuldt beskæftiget med sit videnskabelige arbejde. Men alligevel vil han ikke være foruden den oplevelse det er at nå ud til mennesker, han ellers ikke ville få fat i: 

"Det er bestemt en kilde til stor glæde. Jeg får dagligt mails fra læsere, der deler deres oplevelser med mig. For nylig mødte jeg en kvinde efter et foredrag, der havde forsøgt selvmord to gange, men hun havde siden fundet håb og livsglæde ved at læse mine bøger. Det havde jeg aldrig turde forestille mig kunne ske. Det er selvfølgelig utroligt glædeligt, men samtidig er jeg hele tiden bange for at blive set som ham, der har svarene – som en slags guru. For jeg er på mange måder lige så forvirret – og kan blive lige så fortvivlet – som alle andre. Men jeg formidler måske en slags følelse af solidaritet ved at understrege, at det er fælles, menneskelige vilkår."