34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 349 kr.

Claus Dalby

Claus Dalby er kendt for sit virke som entreprenant havemand og passioneret blomsterkunstner og fra sine mange tv-programmer om haven. Han er forfatter og ejer Forlaget Klematis, der ligger i en stor, gammel villa i Risskov ved Aarhus med en af Danmarks smukkeste og mest overdådige blomsterhaver.

I mange år var Claus Dalby kendt som manden med den smukke have. Tusindvis har læst hans bøger om romantiske haver i ind- og udland og fået konkret inspiration til, hvordan man griber roser og andre stauder an. Drømme er blevet gjort til virkelighed og planter hyldet for deres pryd- og nytteværdi. Også gennem tv har han gjort os klogere på kunsten at dyrke ting i haver og drivhuse. Men i marts 2018 indtraf et vendepunkt for Claus Dalby. Madglæden har altid været stor og det begyndte at kunne ses på vægten, som var endt på 114 kilo. Men da havemanden faldt over en artikel, der beskrev, hvordan særligt overvægtige mænd havde risiko for at få blodpropper, besluttede han sig for at droppe den usunde mad og ændre sit liv.

"I virkeligheden er det jo en ret privat historie, men også en historie mange sikkert kan genkende. Jeg har altid været glad for at lave mad og interesseret mig for det. Men så besluttede jeg mig for, at nu skulle jeg tabe mig. Jeg valgte at kalde min kost for plantemad. Jeg er ikke vegetar, men spiser blot mindre kød og mere grønt."

For Claus Dalby betød det et stop for fedt, sukker og andre usundheder, og med kostomlægningen tabte han sig 40 kilo på bare 10 måneder. I bogen Slank - plantemad fra mit eget køkken fortæller han om opskrifter på salater, supper og et hav af andre retter. Og den nye kost gjorde det ikke svært for ham at holde stilen.

"Min nye kost mindskede i den grad trangen til sukker. Den grønne mad stabiliserede snart blodsukkeret, og jeg blev stort set min higen efter sukker kvit. Også min træthed forsvandt som dug for solen. Kiloene begyndte at rasle af – omkring et kilo om ugen. Og da jeg nåede slutningen af november, havde jeg smidt 40 kilo."