Mathilde Friese, SoMe-redaktør

 

På mit natbord lige nu: Eva Tind Ophav, Oehlenschlägers samlede digte, Theis Ørntofts Digte 2004, Agnes Henningsens Let gang på jorden, Lilian Munk Rösing smukke biografi om Anna Ancher og Pigen de sendte tilbage af Donatella Di Pietrantonio. Jep – mit natbord er stort, for der skal være plads til mange bøger.

Jeg læser altid flere bøger på samme tid. Oftest er jeg i gang med en digtsamling, en fagbog og en skønlitterær bog samtidig. Så skifter jeg ind og ud af ord og sider og stemninger. 

Jeg bor i et lille blåt træhus, og hvis man skulle lave et diagram over hvad huset består af, tror jeg næsten det ville være 50% bøger. Jeg har bogstabler over det hele. De ligger der og smiler til mig alle de bøger. Jeg nænner ikke at pakke dem væk, og min bogreol er for længst fyldt. Så nu ligger de i fine stabler i vindueskarme, på toppen af skabene, ved siden af sofaen.

For mig er det et privilegium at arbejde med bøger 

At læse er at rejse – for at sige det helt klichéfyldt. Men det er det jo. Jeg bliver taget væk til andre lande, kommer ind i andres menneskers hoved, oplever ting jeg aldrig selv ville opleve. Jeg bliver klogere og mere empatisk, og hvis alle mennesker læste minimum en bog om måneden, ville verden være et bedre sted (og en have. Læs en bog om måneden og få jord under neglene og omgiv dig med grøn natur. Så bliver alt godt). 

Derfor er det det også et privilegium, at arbejde med bøger. Bøgernes verden har altid været min verden, så selvfølgelig var det også det jeg skulle arbejde med. Det er noget af det der er finest ved Gyldendals Bogklubber: jeg kan mærke, hvor mange af medlemmerne, der deler kærligheden til ordene og historierne, og det er et vidunderligt fællesskab!