Anne Kirstine Dam Christensen, redaktør, Gyldendals Bogklubber

Anne Kirstine Dam Christensen 

Kender du de bøger, der tager én med til et andet sted, ind i en anden tid, ind i andre tankeverdener, i andre menneskers sind? Og vel at mærke gør det så godt, at man lever med i det hele og bliver så opslugt, at det føles som et savn, ja, endda et tab, når bogen er slut?


Min egen allerførste, mest hjerteskærende, fantastiske, opslugende og omvæltende læseoplevelse af den karat var Astrid Lindgrens BRØDRENE LØVEHJERTE. Det var den bog, der åbnede hele læsningens magiske univers for mig, og som blev målestok for, hvad bøger og læseoplevelser kunne være. For siden har jeg jo læst masser af bøger (det kommer med jobbet), og mens forfatteren og titlen og handlingen og slutningen kan stå uklart i erindringen, så husker jeg selve oplevelsen. Og allerbedst selvfølgelig dem, der løftede sig.

For bare at nævne nogle ganske få: Siri Hustvedt DET JEG ELSKEDE, Anthony Doerr ALT DET LYS VI IKKE SER, Jo Nesbø SNEMANDEN og Stieg Larsson MÆND DER HADER KVINDER. Pontoppidans LYKKE-PER, Hanne-Vibeke Holsts KNUD, DEN STORE, Peter Øvigs BLEKINGEGADEBANDEN. Og så min danske nulevende yndlingsforfatter Ida Jessen.

Min egen allerførste, mest hjerteskærende og fantastiske læseoplevelse var Brødrene Løvehjerte 

Der er med andre ord ingen sammenhæng overhovedet! Lige som dine egne største læseoplevelser med garanti også spænder bredt. For mig er det selve essensen i, hvad en bogklub skal være: at vi udvælger og anbefaler store læseoplevelser på kryds og tværs af genrer og litterære hierarkier. Og at være redaktør i lige netop Gyldendals Bogklubber er det allerstørste læseprivilegium, for her ER det alt sammen. Du behøver ikke vælge mellemstor litteratur og underholdende ferielæsning, den historiske biografi eller ny livsindsigt. Du kan få det hele!

Rigtig god læselyst.