34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Alberte Winding

Jeg læser for at blive et større menneske

Alberte Winding er en kendt og elsket sanger og sangskriver, har været alle børns Luna i Bamses Billedbog og er forfatter til både børne- og voksenbøger, senest den roste erindringsroman SMÅT BRÆNDBART. Alle bøger, hun har læst, har ændret hende, og for hende er litteraturen en undersøgelse af selve det at findes..

Af Rose Kristine Hvidberg

Jeg læser, fordi jeg kan lide at forsvinde ind i en anden verden. Derinde er der noget jeg leder efter. Hvis sproget er godt, og fortællingen vedkommende, hvis mennesker bliver beskrevet og er igennem en udvikling eller bare bliver udfoldet, så er der mere plads i mig bagefter. Så man kan sige, at jeg læser for at blive et større menneske. Det kan både være en krimi eller et essay, formen er ikke vigtig for mig. Men at skrive er altid en undersøgelse af det at findes, og en god bog er en generøs invitation til at deltage i den undersøgelse. 

Når jeg læser noget rigtig godt, får jeg selv lyst til at udtrykke noget. Men det kan også være en sang eller at male et billede. Det er ikke muligt for mig før næste dag, og spørgsmålet er så om magien fra bogen er væk. Det er inspirerende at læse, men det er bare svært at være konkret i sin oversættelse af, hvad det gør ved en. Det er der også en skønhed i; at bøger er brugbare på en ikke konkret måde. 

Jeg bliver hele tiden forelsket i måder at skrive på, og stort set alle bøger jeg har læst, har påvirket mig. Jeg tror ikke at en enkelt bog eller sang, for den sags skyld, har ændret mit liv. Det hele ændrer mig - hele tiden. Da jeg læste UD OG STJÆLE HESTE af Per Petterson, rakte jeg ud efter andre melankolske forfattere, da jeg læste GILEAD af Marilynne Robinson, måtte jeg også læse Siri Hustvedt, og så kom Linn Ulmann og derefter Rachel Cusk

De sidste år har jeg læst en del dansk litteratur, og jeg er stor fan af blandt andet Mathilde Walter Clarks ekstremt, klare sætninger og Josefine Klougarts naturpoetiske bøger. De er begge vidunderlige forfattere til netop det at udfolde mennesket. Og så læser jeg Malene Ravn og Iben Mondrup for deres eminente skildringer af børn og barndom.

Det at skrive er altid en undersøgelse af det at findes, og en god bog er en generøs invitation til at deltage i den undersøgelse
Et forfatterskab jeg bliver ved at vende tilbage til er Tove Janssons. Jeg elskede at læse Mumi, både som barn og senere for min datter. Sidste år læste jeg hendes SOMMERBOGEN og gav den i gave til alle. Hvis man vil forstå barndommens væsen, skal man læse hende. MUMIFAR OG HAVET er nu også en vild bog at læse som voksen. Et utroligt forældreportræt om en far, der længes mod en øde ø og slæber hele familien med, og Mumimor der i ren ensomhed flytter ind i tapetet. 

Det var en åbenbaring at blive oplyst om Inge Lehman i DEN INDERSTE KERNE af Lotte Kaa Andersen, ligesom jeg var vild med at læse Mette Vibe Utzons interviewbog, VI KU’ DET HELE. Jeg var vild med den, fordi mit liv bliver trevlet baglæns de her år. Der er en ny feministisk opvågning, og den betyder noget for, hvordan jeg ser tilbage på mit liv. Det er rystende, hvor kort tid kvinder har kunnet gå ud og tage fat i livet, og at min mors generation har været de første, hvor det var muligt at få ungerne passet som en naturlig ting. Hvor de så deres ungdom gennem en seksuel frigørelse på grund af p-pillen, ser en ny generation sig selv gennem en frigørelse fra det sexistiske. Min generation må lytte og læse om begge dele, netop der ligger vores identitet og vores styrke. Som iagttagere og fortællere.

Alberte Winding anbefaler: