Julia Lahme

For forfatter og livsstilsekspert Julia Lahme betyder læsning utrolig meget. Hun er nem at begejstre, læser vidt og bredt og husker tilbage på RONJA RØVERDATTER som den første store læseoplevelse.  

Lige nu læser jeg en biografi af Anne de Courcy om Lord Snowdon (som også er titlen), og sideløbende læser jeg Pernille Steensgaards SELVESTE GYLDENDAL, EN HISTORIE. Jeg har selv skrevet et par historiske non fiction bøger, og ved hvor stort et arbejde det er, og Steensgaards bog er simpelthen så spændende, velfortalt og medrivende. Den bliver også et bud på et billede af en del af Danmarkshistorien. 

Jeg læser for at lade mig underholde, for at få viden, for inspiration, indsigt og empati. Jeg læser for eventyr og forelskelse og for at lære nye verdener at kende. For at se vinkler på livet, jeg ellers ikke
ville have oplevet, og så læser jeg for at finde smukke sætninger og nye billeder Og jeg er meget nem at begejstre. Jeg elsker alt fra young adult til historisk non fiction, til bred romantik og historiske romaner. Jeg elsker krimier (især hvis de ikke foregår i svenske skove, som man tilsyneladende ikke kan betræde uden at blive myrdet, hvis man skal tro litteraturen), jeg elsker eventyr, fantasy, blød science fiction og store klassiske romaner. Jeg elsker at læse. Jeg tror min første store læseoplevelse var RONJA RØVERDATTER, og den blæste mig omkuld, siden er det gået slag i slag, og jeg kan næsten ikke fremhæve nok store oplevelser. 

Læsning er virkelig meget vigtigt for mig, og jeg kan slet ikke forestille mig ikke at læse. Privat lystlæsning foregår tit i min seng, og jeg læser hver aften. Jeg har også altid gang i mindst én lydbog, og den lytter jeg, når jeg ordner vasketøj, smører madpakker, cykler eller går. Hvis jeg skal læse noget i forbindelse med mit arbejde, gør jeg det ofte i en sofa på mit kontor, og når jeg er rigtigt heldig, og solen og månen står rigtigt, og begge mine drenge er løbet af, gemmer jeg mig med en bog i weekenden, i et hjørne et sted og forsvinder helt. Jeg læser når som helst og hvor som helst.

Man skal gå i gang med at læse for at få oplevelser, indsigt og nye horisonter. For at lære, vide og påskønne dele af eksistensen man ikke selv har adgang til. Måske endda, hvis man tør sige det, for at blive et klogere og en lille smule bedre menneske.