34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt kun 29,95 kr.

Thomas Skov

Thomas Skov Bøger kan … være med til at puste til fantasiens ild. Bøger er med til at åbne verden for børn (og voksne) – og omvendt. Bøger kan være venner, som du kan stole på og som altid vil lege – og med bøger kan du komme hele verden rundt, i alle tider – hjemme fra dit værelse. Bøger sætter sig fast på en anden måde som TikTok, Youtube og alt det andet kun kan drømme om. Jeg giver hermed bøger min ypperste anbefaling.

Mine minder om bøger er … godnathistorierne, hvor min mor sad på sengekanten og læste mig i søvn. Selvom der guddødeme er strømmet meget vand gennem åen og ord gennem ørerne siden, så kan jeg med ét tænke mig tilbage til min seng i Herning i starten af 90’erne og høre min mors stemme. Sikke en gave at have fået med i livet.

De børnebøger, jeg husker fra min barndom … er særligt de klassiske eventyr. H.C. Andersen, brødrene Grimm og Astrid Lindgren. Særligt husker jeg, at min mor af en eller anden grund altid udtalte ordet ’soldat’ med stumt d. Så "Den standhaftige tinsoldat" blev til "Den standhaftige tinsolat" – jeg ved ikke hvorfor og jeg ved ikke, hvorfor jeg kan huske det – men det gjorde ikke læseoplevelse (d)årligere. 

Den første bog, jeg læste selv var … Jeg husker ikke den kronologiske rækkefølge, men jeg har en erindring om, at Ole Lund Kirkegårds OTTO ER ET NÆSEHORN, Thøger Birkelands KRUMMERNE, Dennis Jürgensens KÆRLIGHED VED FØRSTE HIK og Bjarne Reuters BUSTERS VERDEN har været noget af det første, jeg selv læste på eget initiativ. Der har ganske givet været mange andre inden – for jeg boede lige over for biblioteket i Herning, så jeg skulle ikke slæbe bøgerne så langt.

En bog, jeg gerne vil give videre til mine børn er … bøgerne om Pippi Langstrømpe. I sommer gik jeg i gang med at læse Pippi for min datter på 5 år – og Pippi er og bliver den sejeste pige, jeg kender – og det synes min datter også – og så er det fedt at læse noget, som vi begge to synes er fedt. For med al respekt for Totte og Lotte, som jeg læser for min søn på 2, så er jeg ved at være træt af at høre om at Totte bager. Men min søn elsker det, og det er selvfølgelig det vigtigste. Klar! Parat! Bag!... og læs!

I familien synes vi, det er sjovest at læse … sammen. Det er underordnet, om det er HC Andersens eventyr eller en brugsanvisning til en mikrobølgeovn, for så længe vi læser sammen, så bliver det en oplevelse.

Det er underordnet, om det er HC Andersens eventyr eller en brugsanvisning til en mikrobølgeovn, for så længe vi læser sammen, så bliver det en oplevelse Hvis jeg fik mulighed for at leve én dag som en karakter fra børnelitteraturen, ville jeg være … Snøvsen. Jeg synes ganske enkelt, han er så cute, at ham kunne jeg godt tænke mig at være. Så kan det godt være, Pippi har det sjovere – men nogle gange er det også helt okay bare at være en lille snøvs.

Den næste bog, jeg skal læse med mine børn, er … formentlig Sallys far. Min datter elsker bøgerne om Sallys far, hvor Sally har en lidt kluntet far. Måske min datter kan relatere?

Jeg griner altid, når jeg læser om … Sallys far. Jeg må indrømme, jeg er helt på linje med min datter. Sallys far er enormt fjollet, det er en øjenåbner og det er enormt sjovt.

Jeg lægger altid de bedste stemmer, når jeg læser op fra … stort set samtlige bøger. Men min datter beder mig altid lade være. Hun er større fan af bøgerne end af mine skuespillerevner. Min søn på 2 siger ikke noget til det, så når jeg læser Totte-bøgerne, har Totte tit en tyk tysk accent.

Hvis jeg skulle skrive en børnebog, skulle den handle om … godnathistorier fra en lille vej, hvor der bor en masse børn. Om et halvt år giver det mening.

Thomas Skov anbefaler: