34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Mikkel Fønsskov, redaktør, Gyldendals Bogklubber

Mikkel 

Vis mig din bogreol og jeg skal sige dig, hvem du er! Ha, den holder med garanti ikke i mit tilfælde, men døm selv: Hjemme hos mig står der havebøger på den ene hylde, Henrik Pontoppidans samlede værker på den anden efterfulgt af et par meter med digtsamlinger og rejsebøger fra Lonely Planet. Og nå ja, så har jeg også et skab med tyske bøger. Så hvem er jeg? En haveelskende Pontoppidanfan, der kan lide at rejse til Tyskland og læse digte?

Måske. Men måske er jeg ligesom alle andre. Den ene dag læser jeg krimier og den næste om, hvordan jeg bedst får stauder til at gro i min have. Og så er der dage, hvor jeg ligger på sofaen og lukker mig inde i et univers skabt af tyske Thomas Mann. 

Og hvorfor læser jeg så? Jeg tror, man kan sige, at jeg læser, fordi det er en udfordring, og udfordringer er stimulerende. Jeg er nok blevet afhængig af den stimulans. I mange år arbejdede jeg på DR og lavede ofte interviews med forfattere. Det var en fornøjelse at dykke ned i et univers og efterfølgende få lov til at tale med forfatteren om bogen og tankerne bag.

Jeg læser, fordi jeg er afhængig af den stimulans, som litteratur giver mig

Jeg nørder, når jeg læser. Ofte inspirerer den ene bog til at læse den næste. For mange år siden slugte jeg NATTOG TIL LISSABON af Pascal Mercier og opdagede derigennem den portugisiske digter Fernando Pessoa. Han åbnede en ny verden for mig og sådan kan jeg blive ved. De sidste par år har jeg været enormt optaget af den tyske filosof, Arthur Schopenhauer, og hans påvirkning af både Mann og Pontoppidan. Det lyder måske nørdet. Det er det også, men hvad der betyder meget for mig, er, at formidle min glæde for litteratur til andre. Derfor er jeg enormt glad for at være havnet i Gyldendal, som er en fabelagtig kulturinstitution med 250 år på bagen.  

Mere end nogensinde er læsning vigtigt. Der er en tendens til, at alt i verden bliver gjort op i, hvad der er rigtig og forkert. At læse noget af et andet menneske, bidrager til at gøre os kloge og dannede, fordi vi åbner op for andre menneskers tanker. For mig er det meningsfyldt at læse. Både skønlitteratur og fagbøger.