34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Marie Løntoft, redaktør, Gyldendals Bogklub

”Hvor kommer du fra?”, spørger vi ofte nye mennesker, vi møder, og sigter typisk til deres fødeby, nationale tilhørsforhold eller kulturelle ophav. Og lige så hyppigt: ”Hvad laver du?”, hvilket som regel besvares med en stillingsbetegnelse. Så ifølge konventionerne lyder mine svar: Jeg kommer fra Aalborg, bor i København og arbejder som redaktør for Gyldendals Bogklub.   

Men nogle gange kunne man godt have lyst til at besvare disse spørgsmål på en lidt anden måde. For nok er jeg nordjyde og bogklubredaktør, men jeg er også bare en læsehest. Vokset op i bøgernes verden. I skoven med Ronja Røverdatter, i havet med Samson og Sally, på en øde ø med den sorte hingst. I Dennis Jürgensens Utopia og Christiane F’s Berlin. Blandt hylderne på det lokale bibliotek, hvor jeg mere end én gang blev låst inde, fordi jeg sad så stille, at bibliotekar Poul ikke opdagede mig, da han gik hjem. Personligt er jeg overbevist om, at alle disse verdener har præget mig langt mere end det, at mine forældres parcelhus tilfældigvis lå i en mellemstor nordjysk provinsby. Og før jeg begyndte at studere litteraturvidenskab på universitetet og fik mit første job på et forlag, arbejdede jeg bl.a. i en børnehave, gik på teaterskole, passede handicappede og solgte alt fra naturmedicin til abonnementer på Bo Bedre over telefonen. Men hele tiden, uanset hvad jeg ellers brugte min tid eller tjente mine penge på, læste jeg bøger – og følte mig mere som et læsende menneske, end som handicaphjælper eller telefonsælger.

Jeg bruger bøger til nærmest alt Jeg bruger bøger til nærmest alt: til at tænke med, til at græde og grine med, til at glemme mig selv og til at lære mig selv bedre at kende. Til at glemme verden og til at komme tættere på den. Og til at føre en neverending samtale med mennesker fra alle mulige tider og steder, virkelige og fiktive, om alt fra de største eksistentielle dilemmaer til de mindste dagligdagsdetaljer. Bøger er simpelthen godt selskab. Da jeg for godt et år siden blev mor for første gang, var det først da jeg, efter den første tågede og intense tid, kom i gang med at læse bøger igen, at jeg for alvor fandt tilbage til mig selv ovenpå livsomvæltningen. Det blev for øvrigt også første gang, jeg hørte en lydbog. Jeg har altid været lidt gammeldags, hvad det angår, og sværger stadig mest til bøger, man kan bladre og strege i og beundre på reolen, men da jeg travede rundt med barnevognen på de novembergrå villaveje, var det pludselig en kæmpe befrielse at kunne forsvinde ind i et helt andet univers. Så gik jeg der og vuggede vognen, samtidig med at jeg sad midt ude på det åbne hav sammen med Frank, der var drevet til søs i sin kajak i FRANK VENDER HJEM.

Jeg har altid følt mig hjemme i bøgernes verden og blandt læsende mennesker – uanset hvad de så i øvrigt laver, eller hvor de kommer fra. Og derfor føler jeg mig også helt utrolig godt hjemme i Gyldendals Bogklub. Her er vi nemlig sammen om bøgerne og læselykken – hvad end den findes i en stor historisk roman, et lille filosofisk digt eller en øjenåbnende fagbog.

Jeg elsker at udvælge og præsentere alt det bedste for dig og resten af medlemmerne i Danmarks største læsefællesskab – og ser frem til at dele masser af fremtidige læseoplevelser med jer.