34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Ugens Bog: MARGRETE 1

Velkommen til Ugens Bog. Vi taler med folk, der elsker at læse, og i dag har vi besøg af præst og anmelder fra JP Henriette Lind og anmelder og forfatter Amalie Langballe, der går i dybden med Anne Lise Marstrand-Jørgensens spændingsrige psykologisk drama MARGRETE 1. Middelalderromanen skildrer den nordiske regent som kvinde og som magtmenneske i en turbulent tid præget af krige og sørøveri. Værten er Kristoffer Zøllner, og han vil føre dig igennem en halv times litteratursnak. 

Se med herunder.

Ugens Bog: Margrete 1

Margrete I

Margrete I

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der skrev de meget populære romaner om Hildegard, er i storform med denne anmelderroste historiske roman om Margrete 1. Et fascinerende psykologisk drama om en kvinde, der blev giftet bort som tiårig, gik frygtløst efter magten og lykkedes med at samle Norden.

Året er i 1363 og hele Norden er plaget af uroligheder, magtkampe og krige. Den danske kongedatter Margrete er ti år gammel og mister sin elskede storebror, Kristoffer. Hendes far, Valdemar Atterdag, står nu uden en tronarving, og straks bliver Margrete en brik i et storpolitisk spil. I al hast bliver den tiårige pige gift med Norges Kong Håkon og sendt hjemmefra. Hendes opgave i Norge er enkel: Hun skal hurtigst muligt føde en mandlig arving og dermed knytte det danske og det norske rige tættere sammen.

Sådan sættes scenen i Anne Lise Marstrand-Jørgensens nye storværk om en af danmarkshistoriens vigtigste og meget underbelyste kvindeskikkelser. I romanen følger vi Margrete fra de barske barne- og ungdomsår, hvor hun er underlagt streng disciplin og hård afstraffelse, og gennem hendes dramatiske voksenliv, hvor hun stik mod alle odds lykkes med at erobre magten og forandre hele det politiske landskab i Norden. Undervejs kommer vi helt ind under huden på den fascinerende, på en gang magtfulde og sårbare, hovedperson og følger hendes tanker, drømme og længsler side om side med det politiske magtspil og de historiske begivenheder.

I Norge bliver den purunge Margrete hurtigt sin mands nærmeste rådgiver, og da deres søn Oluf kommer til verden, ønsker Margrete, at han skal overtage den danske trone efter hendes far – som dog allerede har lovet tronen til den svenske kronprins Albrecht. På trods af både interne stridigheder og truslen om krig udefra lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til ét rige – og hun skal stå i spidsen. Da Oluf dør pludseligt som 17-årig, vælges Margrete som rigsforstander i både Norge og Danmark, og i 1397 danner hun Kalmarunionen, der samler hele Skandinavien under én hersker.

MARGRETE 1 er en storslået roman om en ung kvinde, der trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Et gribende psykologisk portræt af en modig kvinde med en usædvanlig politisk begavelse. Og en stor fortælling om ensomhed og drift, magt og moderskab, kærlighed, tro og overtro.

Udvalgt af redaktører i Gyldendals Bogklub som Månedens bog i oktober 2020.
Klubpris199,95 kr.