3 bøger vi vil se som film

Nogle gange læser du en bog, der sætter så mange billeder i gang i hovedet, at det næsten er som at se en film. Der er bare bøger, der er skrevet, som om de allerede er en film. Her er tre bud på bøger, som vi håber at se som film.

 

Frank vender hjem

Kristian Bang Foss er en af vores største humorister og største stilister med et præcist og tilbageholdent sprog og en ægte interesse i mennesker. Få bøger forener suspense, tragedie, komik og menneskelig indsigt så overrumplende vellykket. Steder, scener og mennesker er så virkeligt og skarpt beskrevet, at vi næsten ikke kan vente med at se Rock Tage, Tea, den akavede frokost i Skagen og ikke mindst Frank i havsnød, på det store lærred.

I bogen følger vi Frank, som er vokset op i Hvidovre; moren var kontordame og faren den sørgelige skikkelse Rock Tage, som hver aften tog ind til Strøget med sin guitar for at få kylet mønter efter sig. Her levede han og døde – en hemmelighed, som Frank stadig bærer på.Frank forelsker sig i Thea, som er yngste generation i den stenrige Holmberg-familie; datter af champagnesocialisten André og den feterede tv-personlighed Ingelise. Til familiefrokosterne i sommerhuset i Skagen er der plads til alle, som de siger, men Frank har en nagende følelse af ikke at høre til, at der er sket en fejl, og at han snart vil blive afsløret som bedrager. En dag forsvinder han under mystiske omstændigheder, og da han vender hjem, er det med en historie, der er meget svær at tro på.

Find bogen her.

 

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards debutroman er en stærk roman om fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund, om at være barn i en familie uden overskud og være overladt til sig selv. Men det er også fortællingen om en opfindsom og kreativ dreng, der forstår at klare sig trods næsten ubærlig modgang. Om at vokse op og finde sine egne ben uden nogensinde at glemme, hvor man kommer fra.

Romanen er næsten som at læse et manuskript til en film, for den er stærkt båret af knivskarpe og humoristiske replikker, som få forfattere mestrer lige så godt, som den unge Korsgaard gør.

Er der så en eller anden instruktør der kan komme i gang, så vi kan besøge gården for enden af verdens længste grussti på film også. Og så kan vi for øvrigt tilføje, at efterfølgeren EN DAG VIL VI GRINE AF DET egner sig mindst lige så godt som spillefilm, så der ligger allerede en to’er klar.

Find bogen her. 


Den, der lever stille

Leonora Christina Skovs enestående selvbiografiske roman tog hele Danmarks læsere med storm, og vi er sikre på, at det samme ville ske med biografgængerne.

Christina vokser op som enebarn i et rødt parcelhus i Helsinge. På overfladen er alt godt, forældrene er ordentlige og regelrette, og Christina dygtig i skolen. "Den, der lever stille, lever godt", som moderen siger. Og Christina gør sit: Hvis hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Men da Christina bliver ældre, krakelerer facaden. Hun flygter lige efter gymnasiet til København, hvor hun genskaber sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. "Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem", siger hendes far. Da Leonora insisterer på sit eget liv, slår forældrene hånden af hende og kører hendes ting på forbrændingen.Vi vil se de stille stuer og det forknytte barn. Vi vil se barnet vokse og kaste sig ud i Københavns natteliv med knaldrød læbestift. Vi vil se Christina!

Køb bogen her.